A legtöbbünknek megvan az igénye arra, hogy frissen készített és egészséges ételt egyen vagy tegyen a családja asztalára, lehetőleg gyorsan – a hétköznapokban is. Gondolom, te is így vagy ezzel.

Sokszor kapok nagyon jó tippeket, ki hogyan oldja meg ezt az összetett kihívást. Az alábbi ötlet egy négygyermekes anyukától származik, akinek három csemetéje különböző érzékenységek miatt bizonyos alapanyagokat nem fogyaszthatott. Mivel nem szeretett volna beleőrülni a feladatba, úgy döntött, mindenki mindenmentesen fog táplálkozni.

Amikor a lisztekről beszélgettünk, feldobta, hogy ő csicseriborsó lisztet vízzel keverve palacsintaállagú tésztát készít, amiből aztán tortilla wrapet süt. Ez aztán megtölthető minden jóval, ami épp otthon van, és a gyerekek külön imádják.

Kaptam az ötleten, kipróbáltam. Csicserilisztből is finom, de nálunk nem áll fenn érzékenység, így úgy döntöttem, szabadabban kezelem a dolgot.

Alapanyagok és mennyiségek

Többféleképp kipróbáltam, ez a verzió ízlett a leginkább. A 200 gramm tojás kb. 3 normál darabot takar, a Bridge Rice Cuisine-ra (rizskrém vagy -tejszín) pedig azért esett a választás, mert semleges az íze. Tehát minden összetevőből, amit a fenti táblázatban látsz – az egyszerűség kedvéért – turmixgépbe téve homogén, palacsinatállagú tésztát kevertem. A vizet érdemes folyamatosan adagolni, hogy eltaláljuk a megfelelő mennyiséget. Tapasztalataim szerint a lisztek nem mindig egyformán veszik fel a folyadékot.

Innen egyenesen a palacsintasütőbe öntve ebből a tésztából 6-8 db „tortilla wrap”-et süthetsz. Ami azt jelenti, hogy 1 db kb. 157 kcal-t tartalmaz, és mindössze 90 Ft-ba kerül. További praktikum, hogy célszerű nem túl forró serpenyőbe önteni a tésztát, illetve közepes lángon sütni, de közben el lehet készíteni a tölteléket. És innentől aztán szabad a pálya, táplálkozási és hormontípustól függően.

Mehet bele tonhal, csirkehús, kecskegomolya, főtt tojás – ami éppen otthon van, friss zöldségekkel, vagy egyszerűen csak salátalevéllel.

Fehérjetípusként tudom, hogy egy 600 kcal-s étkezéshez két ilyet eszek meg két főtt tojással vagy kecskegomolyával, de 20 dkg csirkemell is tökéletes. Mivel a tészta már tartalmaz zsiradékot a tojássárgája miatt, további zsírforrást már nem adok hozzá. Néha elcsábulok és chillis olajjal teszem pikánssá, de ez petefészek hormontípus esetén nem ajánlott.

A gyerekeknek sokszor házi paradicsomszószt készítek hozzá és sajttal feltekerve a kedvenc vacsorák egyike lett.

A puding – akarom mondani a „tortilla” (sós palacsinta) – próbája az evés. Készítsd el te is a saját verziód!

Ha kérdésed merült fel, keress bátran vagy töltsd ki az alábbi űrlapot! Jó étvágyat neked!

[vfb id=1]