Vagy a fifli, ahogy Barbi barátnőm kisfia mondaná. Nemrég Vállné Inci kezdeményezésére a Naturgoldnál is újításba vágták a fejszéjüket: vajon lehet-e és ha igen, hogyan, kovásszal és az ősi gabonák felhasználásával kisebb pékárut készíteni?

Már a kenyerek kapcsán esett szó arról, hogy az alakorliszt másképp viselkedik, mint a hagyományos, a tészta ragadósabb, „mászós”, tehát a megszokott rutinnal nehezebb kiflit vagy zsömlét sütni belőle. Menzel Christine azonnal nyitott volt az ötletre és már ki is találta, hogyan lehet megvalósítani, sőt, már el is készítettek egy adagot.

Ahogy a képen látod, teflon formákat használt, de nyers tészta receptje ugyanaz, mint a kenyéré, tehát a következő:

500 g ősi gabona sütőkeverékhez 300 ml, 37 oC-os vizet kell hozzáadni, alaposan összegyúrni. Lehetőség van 30 perc kelési időt hagyva gyorsabban megsütni, de akár pihentetheted is 24 órán át, szobahőmérsékleten. Ha hagysz időt a kovásznak „dolgozni”, akkor a baktériumok elkezdik bontani a lektint és a glutént, így a késztermék jóval emészthetőbb, kíméletesebb az emésztőrendszernek, hatékonyabb a felszívódás. Amikor letelt az egy nap, a képeken látható sütőformába adagolj ki akkora gombócokat, hogy kicsit látszódjon ki a formából – mindegy, hogy kifli vagy zsömle a cél – és keleszd további 15 percig. A formázáshoz kell még kell némi liszt – lehet bármilyen- hogy ne ragadjon a tészta. A sütési idő a kenyérhez képest lerövidül 40 percre, a hőfok ugyanúgy 180.

A képhez tartozó alt jellemző üres; profitt_dieta_keress_minket.jpg a fájlnév

Miután kihűlt, ezeket le lehet fagyasztani, mint a kenyeret, és evés előtt sütőben újramelegítve friss és egészséges pékáru lehet a reggeli az egész családnak.

[vfb id=1]