A tudomány

Ahogy külső tulajdonságaink: szemünk, hajunk, bőrszínünk jelentősen eltér, úgy belső szerveink, mérete, idegrendszeri működésünk, vércsoportunk, izomzatunk, terhelésre mutatott reakcióink, légzés- és szívfrekvenciánk is egyedi jellemzőket mutatnak. Akkor miért gondoljuk mégis azt, hogy az „egy kaptafára“ elv működhet az egészség – ezen belül az étkezés/táplálkozás – terén? Napjainkban eddig nem látott választékban, elkészítési formában jutunk hozzá az élelmiszerekhez. Soha nem látott méreteket öltött a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, a gyermekkori elhízás.

Az anyagcseretípus méréssel számos könnyen felhasználható, praktikus információval szeretnénk hozzájárulni közérzetének javulásához. Fontos, hogy testünk jeleit megtanuljuk értelmezni, és azokkal harmóniában élni. A cél nem egy erőszakos „testedtől idegen“ diéta lépéseit betartani, hanem a szervezet egyértelmű jeleit tudatosítva megtalálni a számunkra tökéletes étkezési kombinációt.

Mindenkinél a saját szervezetének jeleire alapozunk, figyelembe vesszük az öröklött tulajdonságait és olyan étkezési ajánlást adunk, amely nem tartalmaz külön étrendkiegészítőt, hagyományos alapanyagokból áll, nélkülözi a szélsőségeket:

 • javulhat az emésztés állapota,
 • emelkedhet a teljesítőképesség,
 • elmúlhatnak a falási rohamok,
 • elérhető, és megtartható az optimális testtömeg,
 • optimalizálódhat az energiaszint, javulhat a mentális teljesítmény, valamint
 • jelentősen erőnléti és állóképességi fejlődés érhető el.

Az anyagcsere-folyamatok elvégzéséhez szükséges energianyerés sejtszinten zajlik. Minden sejtnek – mint egy biokémiai gyárnak –, elsődleges feladata a tápanyagok, élelmiszerek energiává alakítása a test életfenntartó folyamataihoz. A mindenkori egészség ezen életfenntartó folyamatok minőségétől, és az elvégzéséhez szükséges energiamennyiségtől függ. Az energiamennyiség optimalizálása érdekében, mindannyiunknak szüksége van a tápanyagok teljes skálájára, de a különböző genetikai programozás következtében azonban különböző mértékben és arányokban. Ez a magyarázata annak, hogy egy bizonyos élelmiszer valaki számára kifejezetten előnyös lehet, egy másik számára pedig közömbös vagy esetleg káros.

Az ajánlás alapja egy mérés, amely során mindenki szervezetének saját reakcióit nézzük meg, kizárólag az anyagcserével összefüggésben:

 • autonóm idegrendszer
 • emésztőrendszer
 • hormonrendszer
 • testösszetétel,
 • illetve, ha ismert, figyelembe vesszük a vércsoportot is.

Az adott reakciók számtalan variációt eredményezhetnek, amelyből mindenkinek megvan a saját, számára optimális kombinációja.

Az eljárás

Az egész mérés és tanácsadás kb. 1,5 órát vesz igénybe, ami alatt fájdalommentesen megmérjük, hogy melyik anyagcseretípusba tartozol, mit javasolt enned, és mit kevésbé.

Előzetesen egy kliensadatlapot kell kitöltened. (Az abban foglalt adataidat az adatvédelmi szabályzatunknak megfelelően kezeljük.) A találkozásunk azzal kezdődik, hogy megbeszéljük az ebben foglaltakat, majd következik a konkrét mérés. 

Először a testösszetételed nézzük meg, majd az anyagcseretípusod. ez teljesen fájdalommentes, és amely során egy német szabadalmú, orvostechnikai eszköz (EVA 3000) segítségével a tested válaszreakcióit nézzük meg, bizonyos ingerek hatására.

Mindezek után kiértékeljük a kapott eredményeket, elkészítjük a saját ajánlásod és megbeszéljük a további teendőket. E-mailen keresztül hosszabb írásos segédletet kapsz olyan információkkal, amik segíthetnek kivitelezni az életmódváltást. 

Hasznos tanácsok:

 • A nap folyamán törekedj a minél magasabb folyadékfogyasztásra,
 • a mérés előtt lehetőleg 1-1,5 órával legyen az utolsó nagyobb étkezésed.