Blog

FRISS, MELEG A ZSÖMLE!

Vagy a fifli, ahogy Barbi barátnőm kisfia mondaná. Nemrég Vállné Inci kezdeményezésére a Naturgoldnál is újításba vágták a fejszéjüket: vajon lehet-e és ha igen, hogyan, kovásszal és az ősi gabonák felhasználásával kisebb pékárut készíteni? Már a kenyerek kapcsán esett szó arról, hogy az alakorliszt másképp viselkedik, mint a hagyományos, a tészta ragadósabb, „mászós”, tehát a megszokott rutinnal nehezebb kiflit vagy ...

SÓS CSEMEGE MAMI MÓDRA

Még mindig a mami főztje a legfinomabb. Mindegy, milyen puccos étteremben eszek, mennyire reform a menü, én milyen piszok tudatos vagyok, amit anyukám készít, az a legeslegeslegfinomabb. 15 éves korom óta vannak folyamatosan változó vezérelvek, amik szerint csiszolom a táplálkozásom. Először mások után ész nélkül, később némi tudatossággal, mostmár majdnem tűélesen – és visszatérve a sok új dolog után az ...

A LEKTINEKRŐL

Most egy olyan témához érkeztünk, ami kiemelt jelentőségű a táplálkozás területén. Ha bármilyen mértékű tudatosságot is szeretnél becsempészni az életedbe, a táplálkozásodba, nem tudod megkerülni az alábbi kérdést. Nem olyan régóta tudjuk, hogy léteznek lektinek és hogy mekkora hatást képesek gyakorolni a testünkre. Tulajdonképpen a vércsoportok „felfedezése” is a különféle lektinekre adott eltérő válaszokon alapul. Mik is a lektinek? Olyan ...

HAMIS RAFFAELLO

Ezt el kell mesélnem, mielőtt megosztom legújabb kísérletezésem eredményét. Anyukám néhány évvel ezelőtt – van az 20 is – kitalálta, hogy házi Raffaellot fog készíteni. Barokkos túlzás az elnevezés – fehér, kókusz van benne és golyóalakú. Az alapanyagok és a kalóriák oldaláról nézve brutális, ellenben nagyon finom. Aszerint a metódus szerint 25 dkg tejport, 25 dkg vajat és 25 dkg ...

A CITRÁTKÖR ÉS A SAVASODÁS A TÁPLÁLKOZÁSI TÍPUSOK SZEMPONTJÁBÓL.

A táplálkozási típusunkat több tényező is jelentősen befolyásolja, a vegetatív idegrendszeren, a hormonrendszeren és a lektinekre adott válaszreakcióinkon túl az ún. égetőrendszer egyensúlya is, most ez utóbbiról írok neked. Az energianyerő folyamatok útvonalának 3. lépése az úgynevezett citrátkör vagy citromsavciklus, melyet Szent-Györgyi-Krebs ciklusnak is neveznek. A makrotápanyagokban lévő Szén Oxigén jelenlétében történő elégetésekor energiát nyerünk, mely folyamat szén-dioxid képződéssel jár. ...

TOJÁSLEPÉNY ZÖLDBORSÓFŐZELÉKKEL:

A tojás egy rendkívül magas biológiai értékű alapanyag és nemcsak a vegetáriánusok számára tökéletes, hanem azok számára is, akik változatos és egészséges étrendet szeretnének követni. Az alábbi receptben zöldborsófőzelék mellé készítheted el te is, feltétként. Szándékosan a zöldborsót választottam főzelékalapanyagnak, tekintve, hogy a szénhidráttípusoknak fehérjeforrásként, míg a fehérjetípusoknak szénhidrátforrásként számoljuk. (Ha nem tudod, mit is jelent ez, itt tájékozódhatsz.) Íme ...