Majdnem öt évvel ezelőtt találkoztam először ezzel a gabonával. Úgy voltam vele, mint te – azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák? Azóta tudom, hogy vetik, aratják, fogyasztják. Aztán egy bioboltban beugrott a kosaramba az első csomag száraztészta. Szerelem lett első evésre. Nagyon finom, gazdag, kissé malátás ízvilágú – nyoma sincs keserűnek vagy túl édesnek, így honos lett a konyhámban. Aztán következett a liszt. Habarás, rántás, palacsinta ma már csak alakorlisztből jöhet szóba. Ezután jött az ismert misszióm a tisztán alakor kenyér megsütésével, hiszen a gyermekeim szeretik a kenyeret, a tízórait, uzsonnát ebből tudom csomagolni. De hogy miért az alakor?

Az alakor az ősi gabona, az első, amit az ember termelt, az ezzel kapcsolatban fellelhető emlékek az ókori Egyiptomig és Etiópiáig nyúlnak vissza. GMO-mentes, nagyon alacsony a gliadintartalma, 30 %-kal több fehérje és ugyanennyivel kevesebb keményítő van benne, mint a hagyományos búzában, magas a Cink-, Vas-, Kálium-, riboflavin és B6 vitamin-tartalma. Bár van benne gliadin, jóval kevesebb, mint a normál termékekben. Az ökogazdálkodás során nem használnak sem permetszereket, sem műtrágyát, tehát a felelős termelés esetén semmilyen testidegen anyaggal nem találkozik a szervezeted. Az egészségtudatos gazdák maghéjat megcsiszolják őrlés előtt, hogy minimális szennyeződés se maradhasson rajta, semmi se rondítson bele a sütés-főzés-evés élvezetébe, és természetesen az egészségbe.

Ez a fenti néhány mondat a kulcs, amiért az én odaadásom is töretlen. Mert amikor te is ilyet eszel, az evés égisze alatt nem mérgezed, hanem valóban, sejtszinten táplálod magad. Továbbá ez az oka annak is, hogy sok, glutén-intoleranciával bíró ember gond nélkül fogyaszthatja az ebből készült termékeket. (A gluténről ne feledd, hogy nem egy növényi fehérjét, hanem egy többet magában foglaló csoportot jelent, amikből a „jófiúknak” szívvédő hatása is lehet, tehát ha nem áll fent cöliákia, úgy mértékkel kifejezetten jót tesz a bevitelük.)

Bár, képzeld el, egy barátnőm kisfia cöliákiás lett, annak minden hátrányos következményével együtt. Sok-sok odafigyelés, táplálkozási kontroll stb. eredményeképp a gluténmentes termékeken kívül a kovászos alakorkenyeret alkalomszerűen tünet nélkül megeheti, és ez szerintem nagyon jól igazolja a fent leírt tulajdonságait.

Az alakorliszt másképp viselkedik, mint a hagyományos. Ha tésztát akarsz belőle csinálni, készülj rá, hogy kissé nyúlós lesz, a tisztán alakorból készült kenyér nyersen nagyon terülékeny. Kenyeret, különösképpen kovászos kenyeret művészet sütni belőle, de megéri próbálkozni. Ha már annyit megteszel magadért, hogy lecseréled a hagyományos búzalisztet alakorra, nagyon sokat tettél magad és a családod egészségéért.

Sokat beszélek erről a gabonáról és jószívvel ajánlom kipróbálásra mindenkinek. Volt, aki a nevem hallatán már erre is asszociált, illetve nemrég engem kerestek alakor vetőmag iránt érdeklődve. Engem, aki bukfencen és muskátlin kívül nem sok dolgot vetettem még (bár bőven ideje lenne másnak is). Szóval ne habozz, próbáld ki te is legyenek elsőkézből vett tapasztalataid!

A képhez tartozó alt jellemző üres; profitt_dieta_keress_minket.jpg a fájlnév