A tojás egy rendkívül magas biológiai értékű alapanyag és nemcsak a vegetáriánusok számára tökéletes, hanem azok számára is, akik változatos és egészséges étrendet szeretnének követni.
Az alábbi receptben zöldborsófőzelék mellé készítheted el te is, feltétként. Szándékosan a zöldborsót választottam főzelékalapanyagnak, tekintve, hogy a szénhidráttípusoknak fehérjeforrásként, míg a fehérjetípusoknak szénhidrátforrásként számoljuk. (Ha nem tudod, mit is jelent ez, itt tájékozódhatsz.)
Íme az összetevők:
A kifejtett zöldborsót a kókuszzsír felén picit megdinszteljük, sózzuk és fedő alatt pár percig pároljuk, majd felöntjük (fehérjetípusoknak kevesebb, szénhidráttípusoknak több) vízzel és puhára főzzük.
Folyamatos kevergetés mellett beleszitáljuk a lisztet, majd hozzáöntjük a rizskrém felét. Forraljuk kis lángon pár percig, amikor majdnem kész, kevés petrezselymet szórhatunk bele ízlés szerint. Aki édesebben szereti, tehet bele 1 tk barnacukrot, IR vagy cukorbetegség esetén pár csepp Steviát.
A tojásokból tojáslepényt készítünk az alábbi módon. Mindet felütjük egy tálba, a sajtot lereszeljük és rizskrém másik felével együtt a tojással és csipetnyi sóval összekeverjük. A kókuszzsír másik feléből ecsettel bezsírozunk egy palacsintasütőt, amit jól felmelegítünk és a palacsintához hasonlóan a tojásból beleöntünk egy adagot. Mivel ezt nem lehet egyben megfordítani, ahogy sül, kb 2-3 cm szélesen a szélétől kezdve elkezdjük felhajtogatni. Néhány másodperc után újabb majd újabb hajtás következik mindaddig, míg a sütőben teljesen fel nem tekertük a lepényt palacsitaformájúra. A tapasztalat az, hogy egy tojásból kb. 1 db lepény süthető, de ez nyilván függ a palacsintasütőtől és a saját ízlésedtől.
Ha elkészült, kivesszük és feltétként a borsófőzelékkel együtt fogyasztjuk.
Amennyiben megtetszett ez a recept, oszd meg másokkal is, köszönöm szépen. Ha saját, személyreszabott recepteket szeretnél, keress bátran, állok rendelkezésedre!
Addig is jó étvágyat kívánok! 🙂
[vfb id=1]