Gondolom te is szeretnél egészségeset csemegézni, lehetőleg felesleg kialakulása nélkül. Már többször írtam arról, hogy a megoldást nem az édesítőszerek használata, hanem valódi, magas biológiai értékű alapanyagok, lassú felszívódású szénhidrátok fogyasztása, illetve a fehérje-zsír-szénhidrát megfelelő arányú bevitele jelenti. Sokféle táplálkozási típus létezik, de alapvetően két nagy csoportra lehet osztani: fehérje- és szénhidráttípusokra. Az egyes típusok számára ajánlott alapanyagokat nagymértékben súlyozza az illető szervezetéhez tartozó hormontípus(ok) és kisebb mértékben a vércsoport. Idáig ez nagyon szépen hangzik, de a gyakorlatba való átültetése sokszor gondot okoz.
Vegyük például a túrógombócot. Szinte mindenki szereti, de általában sem a bocitej, sem a túró nem tartozik az ajánlott élelmiszerek közé. Hogyan készítsd hát el egészségesen, ha mégis ennél.
Alapanyagok és mennyiségek szénhidráttípusoknak:
- 230 g totu vagy 8-10 db tojás fehérjéje,
- 1 db tojássárgája,
- 32 g barna rizsdara,
- 244 g rizstej
- 20 g méz
- citrom, fahéj stb. ízlés szerint.+
Alapanyagok és mennyiségek fehérjetípusoknak:
- 255 g totu vagy 12-14 tojásfehérje,
- 2 db tojássárgája,
- 20 g barna rizsdara,
- 120 g rizstej
- citrom, fahéj stb. ízlés szerint.
A totu (tojástúró) lehet ismerős számodra, de ha még nem hallottál róla, vagy magad akarod elkészíteni, az alábbi receptet használd. Kb. 5 perc alatt kész is leszel:
- 10 tojásfehérjéhez 6 ek 100-os citromlére és 2 csapott tk sóra van szükség. Ezeket keverd össze, majd forrásban lévő vízbe öntsd bele és kavargasd!
- a fehérje közben kicsapódik és összeáll.
- miután a víz újra felforrt, szűrd és csöpögtesd le a kész totut.
Ezzel egyidőben a barna rizsdarát alaposan megfőzöd a rizstejben (természetesen a típusod számára megadott mennyiségeket vedd figyelembe!) Én inkább szét is főzöm. Ha kevésbé pépesen szereted, a barna rizsdarát nyugodtan lecserélheted kölesre, ugyanabban a mennyiségben, csak hosszabb elkészítési idővel kell kalkulálni. Fontos, hogy semennyi folyadék ne maradjon a darán, krémes állagú legyen, mert nehéz lesz gombócokat formálni belőle.
Miután a kész totu és rizsdara kihűlt, keverd össze a tojássárgájával, tégy bele citromhéjat vagy levet, ha szeretnél. Formálj belőle gombócokat és főzd forrásban lévő vízben addig, amíg fel nem jön a víz tetejére, majd óvatosan emeld ki a tálból. Sokan így szeretik fogyasztani, én kis zsemlemorzsát pirítottam rá és megforgattam benne. A tetejére fahéj került.
Az a csodás ebben a receptben, hogy önmagában is teljesértékű étkezésnek számít. A barna rizsdara lassú felszívódású szénhidrátként hosszan, egyenletesen magas energiaszinttel lát el, a tojás pedig igen magas biológiai értékű élelmiszer.
Ha szeretnél többet tudni arról, hogy számodra több szénhidrát vagy épp magasabb fehérje- és zsírarány a megfelelő, írj nekem nyugodtan!
[vfb id=1]