Most, hogy tombol a szezon, fontos néhány szóban erről is beszélni. Néhány irányzat kifejezetten kerülendőnek tekinti a fogyasztásukat, míg például a testkontroll délelőttre csak gyümölcsöket ajánl, akár turmix formájában.

Hogy is kezeld a kérdést, ha tudatos szeretnél lenni. Először is jó, ha tudod, hogy nem minden gyümölcs ajánlott mindenkinek. Például az ananász hiába negatív kalóriás – tehát a megemésztése több energiát emészt fel, mint amennyit maga az ananász ad – nekem kerülendő. Ugyanis a táplálkozási típusom lúgosodásra hajlamos – a vénás vérplazma pH-értékének tekintetében – és az ananász ezt a hatást fokozza, amire nincs szükség. Lehet veled is ez a helyzet.

Aztán a gyümölcsök esti fogyasztása, pláne nem vacsora helyett, nem a legjobb ötlet. Biztosan észrevetted te is, hogyha gyümölcsöt viszel be, úgy korlátlan mennyiségben megehetsz bármennyit a jóllakottság érzése nélkül. Legfeljebb köbméterben tele lesz a gyomrod, de utána ugyanúgy rád tör az éhség. Ez azért van, mert a gyümölcsök javarészt szénhidrátot, cukrokat tartalmaznak, és a teljesértékű étkezéshez szükség van némi fehérje- és zsírbevitelre is. Így kifejezetten előnyös, ha kiegészítésképp eszel mellé egy kevés olajos magfélét: kesudiót, mandulát stb. – nyilván a számodra ajánlottakból.

A feketebogyós gyümölcsök flavonoid tartalmuk és élettani hatásuk miatt igazi kincset érnek. Mi például a gyerekekkel kisvasúttal járunk fel a hegyekbe vadszedret szedni, ami sem permetszert, kipufogógázt nem látott. Tavaly még novemberben is találtunk, igazi élmény volt a „vadászat”. Tehát ezek bevitele szinte mindennap ajánlott. Ráadásul a gyümölcsök a folyadékot is strukturált, élő formában tartalmazzák, nem beszélve a vízben oldódó élelmi rostokról, amik elengedhetetlenek a megfelelő emésztéshez. Összefoglalva: ha bármilyen egészségügyi, probléma miatt nem ellenjavalt, úgy fogyassz gyümölcsöt (olajos maggal), lehetőleg délelőtt, honos fajtát, helyi kistermelőtől. Vagy gyere fel te is a Mátrába kisvonattal, bringával, futva – szedrezni.

[vfb id=1]