Szívből örülök, hogy sokan odafigyeltek arra,hogy egyre több gluténmentes szénhidrátforrást fogyasszatok. Nemrég már írtam arról, én hogy oldom meg praktikusan és finoman, hogy mindig legyen itthon valami, amihez gyorsan hozzá lehet nyúlni, de a kérdések nyomán úgy látom, jobb, ha még konkrétabb leszek.
Most Szafi Free fehér kenyér lisztkeveréket használtam. Sosem egy vekni mennyiséget gyúrok be, hanem mindig egy egész tasak – tehát 1 kg – lisztet használok fel és azt a zacskó hátsó oldalán olvasható recept szerint készítem el, nyilván arányosan felszorozva az alapanyagokat. Mivel ezeknek a kenyereknek az íze eltér a hagyományosétól, a gyermekeim nem mindig eszik szívesen, így némi cselhez folyamodom. Minden alkalommal teszek bele őrölt fűszerköményt (de volt már, hogy őrölt gyömbért), illetve az esetek nagy többségében lenmagot is. Ez utóbbi jótékony hatását nem kell bizonygatnom, így ezzel is hozzájárulok mindenki egészségéhez. Tehát az összetevők így néztek ki:

– 1 kg Szafi Free világos kenyérliszt keverék,
– 142,8 g frissen facsart citromlé (kb. 5 db lédús citromból),
– 1215 g langyos víz,
– 25 g őrölt kömény,
– 12-15 g Himalája- vagy Parajdi-só,
(- 25 g lenmag, ami most nem volt itthon).

Ennél a kenyérnél figyelni kell arra, hogy a szilárd alkotók és a citromlé kimérése után a langyos vizet adjuk hozzá és keverjük el az egészet egyenletesen, ezután következhet a liszt. Ellenkező esetben foltos, “párducmintás” lesz a kenyerünk, ami az ízének nem árt, a gyerekeknek vicces, de esztétikailag mégsem a legszebb élmény.
Legutóbb a kenyérből “pizzatésztát” is készítettem, és elnyújtás után normál tepsibe tettem, tekintve, hogy egy adag normál kerek “pizza” nem lett volna elég. A maradékból 3 veknit szaggattam, megkentem kókuszzsírral és irány a sütő.
Az előkészítés bruttó 20 percet vett igénybe, “pizzatészta” 15 perc alatt, a 1,5 kg kenyér kb. 60 perc alatt sült meg. Két vekni ment a fagyasztóba, egyet hagytam a következő napokra, a pizzát megettük vacsorára úgy, hogy még pajtinak is jutott. Ha a költséget nézzük, 1799 Ft-ért kaptam a lisztet, a citrom 300 Ft körül volt, a kömény 250 Ft és egyéb költségre számoljunk kb. 200 Ft-ot. Összesen 2550 Ft-ból kihoztam mindezt. Lehet, hogy egy kg normál pékáru árához képest ez sokkal több, de ha azt nézzük, hogy azzal permetszert, esetleg fuzáriumot és más fertőzéseket, sok glutént veszünk, nem hiszem, hogy össze lehet és kell hasonlítani a két végeredményt. Mindenesetre egyéb, reformtermékek árában friss, házi, finom és gluténmentes, lassúfelszívódású szénhidrát- és rostforráshoz jutott a családom.

Igaz, ehhez
– más alapanyagot kellett választanom,
– elő kellett készülnöm,
– rá kellett szánnom 20 percet aktívan, illetve további egy órát passzívan. E két utóbbi máshoz is kell, igaz? )

Ja, és eleinte változtatni kellett a szokásaimon, le kellett mondanom, némi kényelemről – egy darabig.
A végeredmény viszont magáért beszél.
Nemrég kaptam egy másik, ígéretes kenyérliszt keveréket, arról is fogok írni nektek.