Oly sokat ecsetelgettük már a mozgás és a helyes étrend fontosságát az életünkben, de nem tértünk ki a REGENERÁCIÓ szerepére. Legalább olyan hangsúlyos tényező mint az előző kettő, hiszen akkor lesz tartósan magas az energiaszintünk, ha hagyunk időt a testünknek az újratöltődésre. Az edzés tekintetében már esett szó a szuperkompenzációról, most nézzük meg, hogyan tudjuk hatékonyabbá tenni a pihenést.

Jó-jó, sok alvás, lazítás a napon, édes semmittevés – mind ismerjük a képletet, de körülményeink nem mindig teszik ezt lehetővé. Nos, akik számára ismerős a MEDITÁCIÓ, érzik a hatását, akik nem, azoknak itt egy újabb érv, miért is érdemes nekifogni!

A helyes táplálkozáson túl érdemes szervezetünk egészségét rendszeres lazítással, meditációval is megtámogatni.
Napi 20 perc relaxáció hatására:
Nagymértékben javul a szerveink, leginkább pedig az agyunk oxigénellátása, sokkal jobban, mint a mély alvás ideje alatt.
Az anyagcserénk sebessége is 18 – 20 %-al csökken, szemben az alvás ideje alattival, ami csupán 8 – 10 %.
vérünk tejsavtartalma is csökken, a kitágult ereknek köszönhetően javul a szerveink vérellátása.
Jelentős mértékben, – akár 30 %-al is – csökken a vérünk koleszterinszintje.
A jótékony, valamint a káros koleszterinfajták (HDL-, ill. LDL- és VLDL-koleszterin) aránya is javul.
A vérünk endorfin – közismertebb nevén „boldogsághormon – szintje is növekszik, ami egyúttal kellemesebb közérzetet és magasabb fájdalomküszöböt jelent.
Több alfahullám termelődik az agyunkban, amelyek jó minőségűek és szinkronizáltak. A kutatási eredmények szerint ezek jelentősen javítják a testünk sejtjeinek megújulási folyamatait.
Kutatások alapján egy 20 perces relaxáció legalább annyi stressztől szabadítja meg a szervezetünket, mint egy 3 – 4 órányi alvás.
Összegezve egyszerűen azért jó a RELAXÁCIÓ mert kipihentebbek, egészségesebbek és hatékonyabbak leszünk tőle!

MEDITÁCIÓ lehet bármely pihentető tevékenységünk elmélyült, odafókuszált végrehajtása is. Ismert, hogy Japánban és Kínában így voltak képesek igen magas szintre emelni egy-egy folyamatot. Meditáltak teázás, íjazás vagy kaligráfia készítése során is.

A puding próbája ismét csak az evés. Beszélni sokmindenről lehet, tapasztalatot gyűjteni pedig leginkább elsőkézből érdemes. Szóval írogathatunk itt hosszan, ahogy az eredmény is, a cselekvés joga is a tiéteki!

Relaxra fel! 🙂


[vfb id=1]