GY.I.K. (Gyakran Ismételt Kérdések)

 

 


1. Miben különbözik ez a módszer a többi diétától?

A Metodic lényege, hogy öröklött tulajdonságainkra alapozva meghatározza táplálkozási típusunkat, illetve a hormonális beállítottságunkat illetve, hogy mely élelmiszerek hatnak pozitívan vagy negatívan szerveztünk működésére. Ezáltal elsősorban az egészségünket, teljesítőképességünket, illetve koncentrációs teljesítményünket tudjuk maximalizálni, a fogyás, mint pozitív „mellékhatás” fog jelentkezni. A mérés eredménye életre szóló útmutatás, így megkímélhetjük szervezetünket a sikertelen, és testidegen diéták sanyargatásától.

2. Mennyi ideig tart a mérés?

A mérés kb. 1,5 órát vesz igénybe, és teljesen fájdalommentes.

3. Megváltozhat-e a mérés eredménye?

Alapvetően nem. Természetesen vannak kivételes esetek, mint például a várandóság, mely során a hormonális tényezők változhatnak, de a táplálkozási típusunk nem. Az ilyen kivételes időszakokban az aktuálisan mért eredmény kell figyelembe venni.

4. Mennyi idő után várhatóak az eredmények?

Már nagyon rövid idő belül, kb. 2 hét után tapasztalhatóak az eredmények.

5. Mennyi idő után érdemes a kontroll mérést elvégezni?

A kontroll mérést 6-8 hét után érdemes elvégezni, mert előfordulhat, hogy az addig rosszul táplált szervezet, a megfelelő étkezések hatására visszaáll az eredeti genetikailag meghatározott állapotába.

6. A vegetáriánus étrend kialakítása összeegyeztethető-e öröklött tulajdonságainkkal?

Előfordulhat, hogy bizonyos táplálkozási típusok alacsonyabb fehérjeigénnyel rendelkeznek, azonban az állati eredetű fehérje fogyasztása számukra is fontos és elengedhetetlen, hiszen a bennük található esszenciális aminosavak pótlása egyéb módon nem lehetséges. És ez csak egy, a számos érv közül.

7. Ajánlott-e a tejtermékek, vagy a vörös húsok fogyasztása?

Ezen élelmiszercsoportok fogyasztása a hormonális típussal állnak kapcsolatban. Egyes típusoknak mellőzniük kell, mert fogyasztásukra a szervezetük hízással reagál, míg másoknak kifejezetten ajánlottak lehetnek.

8. Elképzelhető-e, hogy a kávétól fáradékony leszek?

Igen. Sokan tapasztalunk energiaszint-ingadozást a nap folyamán. Ekkor rendszerint kávéval, egészen pontosan koffeinnel próbáljuk szervezetünket élénkíteni, ami kihatással van a hormonrendszerre. Ennek következtében azonban előfordulhat, hogy az eredeti cél ellenkezőjét érjük el, és erős fáradság, hosszabb távon fáradékonyság lesz úrrá rajtunk. Emellett egyes kutatási eredmények szerint, a koffein fogyasztása kifejezetten kerülendő, mert szerveztünk teljesítményét jelentősen rontja.

9. A helyes táplálkozás megszünteti a nassolási vágyunkat?

Igen. Az anyagcsere-típustól merőben eltérő táplálkozás egyik legfontosabb intő jele, az ellenállhatatlan vágy az édességek fogyasztására. A helyes, és típusnak megfelelő étkezés megszünteti az ilyen jellegű kívánalmainkat.

10. Milyen tényezők határozzák meg azt, hogy mely élelmiszerek fogyasztására reagál szervezetünk hízással?

Számos tényező mellett, – mint például a nem megfelelő kalóriamérleg – a hormontípusunk jelentős szerepet játszik a testsúlyváltozásban. Mindenkinek van egy domináns hormontermelő mirigye, mely bizonyos élelmiszerek túlzott fogyasztására stimulálódik, ami hosszabbtávon lassuló anyagcserét eredményez, és hízáshoz vezet.


[vfb id=1]