Elkerülhetetlen, hogy ne legyen itthon valamilyen csemege, ha nincs idő (kedv, kapacitás) reggelit, tízórait, uzsonnát készíteni. Nálunk nincs glutén- és tejérzékeny, mégis azt tapasztalom, ezek nélkül mégis jobb az emésztés, kiegyensúlyozottabb az energiaszint.
Az alapanyagok valóban nem a legolcsóbbak, de ha az IDŐD hozzáteszed, jóval gazdaságosabban, a boltokban kapható általános termékek árától is kedvezőbben igazán egészséges étellel táplálhatod magad és családod.
Összetevők:
- gesztenyeliszt 10 dkg,
- zöldbanánliszt 10 dkg,
- barna rizslizst 20 dkg,
- tojás 2-3 db (mérettől függ)
- virágméz 20 dkg,
- kókuszzsír 15 dkg,
- sütőpor vagy szódabikarbóna 1 tk.
- csipetnyi só,
- fahéj, gyömbér ízlés szerint.
Elkészítés:
A kókuszzsírt megolvasztod egy edényben, és elkevered benne a mézet, félreteszed kihűlni (addig kezd el melegíteni a sütőt 200 Celsius fokra), majd egyenként hozzáadod a tojásokat. A száraz összetevőket külön tálban összekevered, majd összegyúrod a kihűlt, tojásokkal elkevert mézzel és kókuszzsírral. Nem nyújtható, hanem kissé ragadós, formázható állagot kell kapnod. Tapasztalataim szerint másképp viselkednek az egyes gyártók termékei, sőt, maga a méz is, így a fenti mennyiségektől bátran térj el, hogy a megfelelő állagot megkapd! Vedd elő a tepsit (nem szükséges sem sütőpapír, sem zsírozás, nem fog leragadni)! Vagy készíts kis gombócokat, vagy kiskanállal adagold ki a nyers tésztát és lapogasd el tetszőleges formájúra! A gyerekek ezt külön nagyon élvezik. Ezután mehet a sütőbe 8-10 percre. Ez szintén sütő- és ízlésfüggő, én jobban szeretem, ha kicsit pirosabb. Ha hagyod kihűlni és azután teszed el, sokáig finom és felhasználható marad.
Tipp:
Ha nem teszel bele szódabikarbónát vagy sütőport, keményebb lesz a végeredmény, „kekszesebb”, ha lehet így fogalmazni. Díszíteni, a formákkal bohóckodni persze ér, így utólag is tudni fogod, melyiket ki készítette.
FIGYELEM!
A keksz fehérjét alig tartalmaz, tehát önmagában fogyasztva nassolásnak számít. Anyagcseretípustól függően igyál mellé lassú felszívódású növényi fehérjét (pl. barnarizs-fehérje) a nem csak egészséges, de KIEGYENSÚLYOZOTT étkezés érdekében.
Ha szeretnél személyreszabott recepteket, jelentkezz az alábbi linken!
[vfb id=1]