Elkerülhetetlen, hogy ne legyen itthon valamilyen csemege, ha nincs idő (kedv, kapacitás) reggelit, tízórait, uzsonnát készíteni. Nálunk nincs glutén- és tejérzékeny, mégis azt tapasztalom, ezek nélkül mégis jobb az emésztés, kiegyensúlyozottabb az energiaszint.

Az alapanyagok valóban nem a legolcsóbbak, de ha az IDŐD hozzáteszed, jóval gazdaságosabban, a boltokban kapható általános termékek árától is kedvezőbben igazán egészséges étellel táplálhatod magad és családod.

Összetevők:

  • gesztenyeliszt 10 dkg,
  • zöldbanánliszt 10 dkg,
  • barna rizslizst 20 dkg,
  • tojás 2-3 db (mérettől függ)
  • virágméz 20 dkg,
  • kókuszzsír 15 dkg,
  • sütőpor vagy szódabikarbóna 1 tk.
  • csipetnyi só,
  • fahéj, gyömbér ízlés szerint.
Ebből a mennyiségből (mérettől függően) kb. 50 db készíthető, amelyek tehát egyenként 61 kcal-t tartalmaznak, és 31 Ft-ba kerülnek!

Elkészítés:

A kókuszzsírt megolvasztod egy edényben, és elkevered benne a mézet, félreteszed kihűlni (addig kezd el melegíteni a sütőt 200 Celsius fokra), majd egyenként hozzáadod a tojásokat. A száraz összetevőket külön tálban összekevered, majd összegyúrod a kihűlt, tojásokkal elkevert mézzel és kókuszzsírral. Nem nyújtható, hanem kissé ragadós, formázható állagot kell kapnod. Tapasztalataim szerint másképp viselkednek az egyes gyártók termékei, sőt, maga a méz is, így a fenti mennyiségektől bátran térj el, hogy a megfelelő állagot megkapd! Vedd elő a tepsit (nem szükséges sem sütőpapír, sem zsírozás, nem fog leragadni)! Vagy készíts kis gombócokat, vagy kiskanállal adagold ki a nyers tésztát és lapogasd el tetszőleges formájúra! A gyerekek ezt külön nagyon élvezik. Ezután mehet a sütőbe 8-10 percre. Ez szintén sütő- és ízlésfüggő, én jobban szeretem, ha kicsit pirosabb. Ha hagyod kihűlni és azután teszed el, sokáig finom és felhasználható marad.

Tipp:

Ha nem teszel bele szódabikarbónát vagy sütőport, keményebb lesz a végeredmény, „kekszesebb”, ha lehet így fogalmazni. Díszíteni, a formákkal bohóckodni persze ér, így utólag is tudni fogod, melyiket ki készítette.

FIGYELEM!

A keksz fehérjét alig tartalmaz, tehát önmagában fogyasztva nassolásnak számít. Anyagcseretípustól függően igyál mellé lassú felszívódású növényi fehérjét (pl. barnarizs-fehérje) a nem csak egészséges, de KIEGYENSÚLYOZOTT étkezés érdekében.

Ha szeretnél személyreszabott recepteket, jelentkezz az alábbi linken!

[vfb id=1]