Tiszta vizet a pohárba: Akinek nem áldoz az egészségre, az kénytelen lesz áldozni a jövőben betegségre! – avagy gondolatok nem csak fogyókúrázóknak és örökmozgóknak!

Sokéves edzői pályafutásom során és női mivoltomban volt alkalmam megfigyelni az embereket és hogyan változnak, az aktuális trendeket és a következő kérdőjel rajzolódott ki bennem:

Mi a motiváció, ki miért foglalkozik magával?

Egy alkalommal pici „csörtém” adódott egy vendégemmel. Egészséges, 30-as hölgyről beszélünk, akit évek óta ismertem. Alakformáló órán néhány kg-mal nagyobb súly használatát javasoltam a cél érdekében és ő nemet mondott. Hozzáteszem, az ajánlott sokszorosát is gond nélkül elbírta volna. Akkor feltettem neki a kérdést:

„Nem zavar, hogy hosszú ideje edzel és ugyanúgy nézel ki?”

Egy német tanulmány szerint az edzőterembe járók 70 %-a azért keres fel ilyen helyeket, mert társaságra vágyik, az esemény szociális mivolta vezérli és kikapcsolódni szeretne. Második helyen az alakformálás, fogyás, izomfejlesztés áll, tehát egyfajta külsőség a cél, és csak sokadik az egészség. Azt mondom, ezzel – részben – semmi gond sincs, viszont lássuk be, sokszor öngólt lövünk. Kár mondjuk egy későbbi porckorong-sérvvel fizetni egy klassz délutáni csevejért, nem? Esetleg pluszkilókkal egy néhány napig tartó csúcsformáért, amit egy fittnek látszó hölgy étkezési tanácsai mentén értünk el. Az egy főre eső „szakemberek” száma lassan több mint kettő. Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy nem a jószándék vezérel mindenkit vagy semmilyen alapjuk nincs mások oktatására, vagy azt, hogy nincs igazi szaktudással bíró kolléga, szimplán annyit, hogy ennek kérdése messze túlmutat azon, amit általában gondolunk róla. Saját testünkkel kapcsolatos, sokszor átmenetileg sikeres, pozitív tapasztalataink nem adaptálhatók minden további nélkül másokra. Én is évek óta járok fodrászhoz, a saját hajammal kitűnően elboldogulok, mégsem jut eszembe mások hajának nekiszaladni.
A dolgok természetesen nem feketék vagy fehérek. Sőt, a titok a finomhangolás, ami pontosan az árnyalatok sokszínűségében rejlik, és ezt nem lehet standard vonalak mentén megtenni. Nem az a lényeg, hogy másnál mi működik, hanem hogy NEKED mire van szükséged!

Mit egyek hogy ÉN jól legyek?
Milyen mozgás SZÁMOMRA a leghatékonyabb?
Van, amire te sem találod régóta a megoldást, pedig mindent megteszel érte?
Ne habozz, kérdezz bátran – MI segítünk.


[vfb id=1]